• Bokmål
  • English

Nettstedskart

Ny podcastepisode: Da coronaen kom

Ny podcastepisode: Da coronaen kom

Da coronaviruset kom visste seniorforsker Kenth Engø-Monsen i Telenor Research hva han måtte gjøre.

Anders Løland med podcastgjest Kenth Engø-Monsen

 

- Det er jo ikke sånn at vi ikke har drevet med mobilitetsdata før, vi har vært involvert i å modellere smittespredning i andre land som Pakistan og Bangladesh, så vi visste jo at dette kan vi.

Da dataene begynte å tikke inn i begynnelsen av mars hadde Engø-Monsen kontaktnettet klart, fordi Telenor Research allerede hadde et etablert samarbeid med Arnoldo Frigessi i Big Insight og Birgitte F. de Blasio ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Jeg er overbevist om at det at vi har snakket sammen og samarbeidet før gjorde at ting gikk veldig fort denne gangen. Fra det øyeblikket jeg hadde det første datasettet i hendene gikk det veldig kort tid til Solveig Engebretsen (forsker ved Norsk Regnesentral) hadde satt opp den første modellen sammen med gjengen fra FHI.

Helsedata kombinert med mobilitetsdata viste seg å bli svært så nyttig i arbeidet for å predikere hvordan coronasmitte kan spre seg i befolkningen, og nå er hele Norge blitt kjent med R-tallet som er et av produktene av modelleringen.

 

Forskning som beredskap

I en tidligere episode av Sannsynligvis VIKTIG snakket Arnoldo Frigessi, lederen av forskningssamarbeidet Big Insight, om hvordan forskning også kan være beredskap. 

- Det Telenor Research har bidratt til her er nettopp forskningsberedskap i praksis, sier Anders Løland, assisterende forskningssjef i Norsk Regnesentral (NR) og programleder for Sannsynligvis VIKTIG. - Det at Big Insight er et samarbeid som skal leve i mange år har gjort det mulig å jobbe langsiktig. Modellene for smittespredning ble forsket frem og testet ut, og lå der klare da behovet for å bruke dem på data for norske forhold dukket opp med denne pandemien. Vi var i gang med smitteberegning mye tidligere enn mange andre land fordi vi hadde dette samarbeidet allerede, forklarer han.

- Vi i Telenor Research må jo innse at vi bare er enn liten brikke i dette, og at det felles målet er å lage noe som virkelig påvirker samfunnet i Norge, avslutter Engø-Monsen.

 

Hør episoden om hva Telenor Research gjorde da corona-epidemien var et faktum

 

Apple podcast

Spotify

eller her: 

 

 

 

 

 

 

 

For mer informasjon kontakt:

Hva er mobilitetsdata?

  • Data som handler om hvor, når og hvordan mennesker forflytter seg i et gitt område og tidspunkt.
  • Unik informasjon i sanntid.
  • Registreringen skjer når en mobiltelefon kobler seg til en basestasjon og senere kobler seg til en ny basestasjon, da vet man at det har skjedd en forflytning. Ved å følge slike forflytninger kan man estimere hvordan mennesker beveger seg.

 

Om Big Insight:

  • Et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) ved Universitetet i Oslo og Norsk Regnesentral (NR), der NR er vert for senteret. Senteret er finansiert av Forskningsrådet for perioden 2015 - 2023.
  • Senteret lager innovative løsninger for datadrevne utfordringer både i privat og offentlig sentor. Partnerne utvikler i samarbeid originale maskinlæringsmetoder, og bruker analytiske verktøy for å trekke ut kunnskap fra komplekse data. 

 

Kilder: Telenor, Anders Løland (NR)

 

Postadresse:
Norsk Regnesentral
Postboks 114 Blindern
0314 Oslo
Besøksadresse:
Norsk Regnesentral
Gaustadalleen 23a
Kristen Nygaards hus
0373 Oslo
Tlf:
(+47) 22 85 25 00
Adresse Hvordan komme til NR
Sosiale media Del på sosiale media
Personvernerklæring Personvernerklæring
Postadresse: Norsk Regnesentral, Postboks 114 Blindern, 0314 Oslo
Besøksadresse: Norsk Regnesentral, Gaustadalleen 23a, Kristen Nygaards hus, 0373 Oslo
Tlf: (+47) 22 85 25 00
AdresseHvordan komme til NR